Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2012 11:13 - Ще ликвидират ли АЕЦ „Козлодуй”?
Автор: valentin1bg Категория: Политика   
Прочетен: 840 Коментари: 0 Гласове:
1



Управленска мудност заплашва живота на пети и шести блок след 2017-2019 г.
Едно от малкото високотехнологични и функциониращи неща в България в момента са двата 1000-мегаватови блока на АЕЦ „Козлодуй”. Те работят стабилно, осигуряват най-евтината електроенергия в страната и захранват свободния пазар на електроенергия, като покриват всички критерии за безопасност. През миналата година V и VІ блок на АЕЦ „Козлодуй” произведоха 16,314 млрд. киловатчаса, като покриха 41,5% от общото брутно потребление в страната в размер на 39,343 млрд. квтч. При средна цена на едро в мрежата 82 лв. за мегаватчас, токът от „Козлодуй” се изкупува по около 45 лв.
  Двата реактора са последните работещи ядрени мощности у нас, след като на база договорености от 90-те години през 2002 и 2006 г. предсрочно бяха затворени първите четири 440-мегаватови блока на АЕЦ „Козлодуй”. Но времето и на двата хилядника изтича. Лицензията на V блок е със срок до 5 ноември 2017 г., а на VI блок – до 2 октомври 2019 г. Изглежда, че все още има време за оценка на състоянието на тези мощности, за модернизация и прелицензиране.

Специалистите знаят, че реалната работа за удължаване на срока за експлоатация на ядрени съоръжения продължава около 4 години. Това значи, че тя трябва да започне най-късно след година. Запознати обаче твърдят, че по такава задача сега просто не се работи. Най-малкото не е „пуснат фиша“ в Агенцията за ядрено регулиране, която трябва да прелицензира двата блока. Само от време на време общественото мнение се обработва с уверения как по въпроса се работи, как това е най-важната задача пред българската енергетика и как за целта се правят работни посещения в Русия.

Наши политици от време на време споменават мантрата за „удължаване на живота на хилядниците в Козлодуй“, но едва ли някой от тях може да обясни какво точно стои зад тези думи от нормативна, регулаторна, техническа и финансова гледна точка. Остават само празните приказки. А времето за действие неумолимо изтича.

Ето ги и конспиративните сценарии. Първият, който е най-малко вероятен, е, че конструкторът ще откаже удължаване живота на блоковете. Т.е. в един момент по чисто политически причини руската страна може да реши, че й се е събрало твърде много с „пляскането” около АЕЦ „Белене“ и прочее истории. От друга страна здравият разум казва, че годишно реакторите в „Козлодуй” използват руско ядрено гориво за няколко десетки милиона евро. Осигуряват и по няколко милиона долара за резервни части, ремонтни работи и поддръжка. Все пак не е разумно да свариш кокошката, която снася златни яйца. Затова този сценарий отпада.
  Другият обаче е по-реалистичен. А той е, че двата работещи блока, които са напълно изплатени и носят огромни икономически ползи, включително натискат цената на тока надолу, могат да бъдат пожертвани в името на разнопосочни интереси за изграждане на нови мощности. Не става дума непременно за потенциалното строителство на нови ядрени мощности. И не непременно за електроенергийни мощности в България, но и за нови електроцентрали в региона. Защото е ясно, че главно благодарение на двата хилядника в Козлодуй България покрива голяма част от енергийния дефицит в региона и е третият по големина нетен износител на ток в Европа, след Франция и Чехия. Този сценарий може да звучи конспиративно, но от опит знаем, че в страната ни всичко е възможно. Нихилизмът, корумпираността и безотговорността на политическата класа пък са пословични. А сервилността на всевъзможни родни политици и липсата на национални приоритети вече станаха нарицателни. Затова този сценарий е по-реалистичен.

Третият вариант не е конспиративен, а по-скоро тривиален. Според него откровеното безхаберие, мудност и липсата на професионализъм могат да провалят програмата за удължаване експлоатацията на V и VI блок.

Има и още един важен детайл. В момента АЕЦ „Козлодуй“ работи по два други изключително обемни и сложни проекта. Първият е свързан с внедряване на ново ядрено гориво – в периода до 2014-2015 г., а другият е за увеличаване на мощността на двата хилядамегаватови блока до около 1040 мегавата всеки. Излиза, че удължаването на живота им ще е третата диня под същата мишница, а това изисква огромен административен капацитет и ресурси, осигуряването на които може да се окажат под въпрос.

Какви са предпоставките за удължаване на живота на V и VI блок? Отправната точка се съдържа в Закона за безопасно използване на ядрената енергия и в Наредбата за издаване на лицензии и разрешения. От тук нататък обаче следва сключване на договори с инженерингова организация и с конструктора, като една от най-важните задачи е обследването на метала. Последното се отнася както за реакторните корпуси, така и за тръбопроводи, вътрешно корпусни устройства, топлообменни тръби на парогенераторите, заваръчни шевове на съдове под налягане.
  Допълнително трябва да бъде осъществено изпитване на изолиращи клапани, помпи, моторни вентили, хидроамортисьори. Всичко това представлява сложен и продължителен процес, който може да започне само след съответните постъпки на оператора пред ядрения регулатор след много административна работа и след ангажиране на конструктора. Процесът на удължаване на срока на експлоатация е нестандартна задача, изискваща значителни политически, финансови, научни и технически ресурси. Процедурата включва техникоикономическа обосновка на удължаването на експлоатацията, спазване на определена нормативна уредба, анализ на състоянието на обекта, планиране и изпълнение на технически дейности. Цялата тази сложност и многопластовост би трябвало да ни даде сигнал, че подобни процеси и проекти не могат да се ръководят от непрофесионалисти, при това командвани от непоследователни и непостоянни политици.

Каква би била стойността на подобен проект? Данните засега са само ориентировъчни. За удължаването срока на един блок 1000 мегавата отчетените стойности са в интервала 55-200 млн. долара. От този порядък бяха сумите, определени в руската програма за удължаване на срока за експлоатация на няколко хилядника с по 15 години. Става дума за блокове в Балаковската, Калининската и Нововоронежката АЕЦ. Сходна е ситуацията при Запорожката, Южноукраинската, Хмелницката и Ровенската атомни централи в Украйна. Тези суми са наистина разумни и поносими на фона на годишни приходи от двата блока – 837,187 млн. лв. за 2011 г. и 119,794 млн. лв. печалба след данъчното облагане. Важно е обаче да не бъде допуснато раздуване на разходите за проекта. Въпросът е актуален, защото вече се правят опити да се посочват „ориентировъчни“ суми, без абсолютно никакви обосновки и калкулации, които разбира се, неколкократно надхвърлят разходите по аналогични проекти.

Така или иначе България разполага с достатъчно информация от 14 държави, които изпълняват програми за удължаване на срока за експлоатация на ядрени електроцентрали. В нашата страна обаче този процес не е започвал. А закъснението за прелицензирането на V и VI блок предстои да стане поредната драма в българското общество. Поредната бомба със закъснител, заложена от политически и корпоративни интереси, които няма да се посвенят в крайна сметка да ликвидират големите блокове на „Козлодуй“.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: valentin1bg
Категория: Политика
Прочетен: 16887
Постинги: 4
Коментари: 1
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031